نکاتی پیرامون نگهداری و تیز کردن چاقوها
1- تمیز کردن.
2- روغن کاری.
3- نگهداری.
4- تیز کردن.
1- تمیز کردن: در نظر داشته باشید که اگر چاقوی شکاریتان را درست تمیز کنید می توانید سالها از آن استفاده نمایید. این را عادت کنید که پس از هر استفاده آن را بشوئید. همانطور که شکارچیان می دانند که به هیچ وجه نباید اثر انگشتشان روی اسلحه باقی بماند ، در مورد چاقو هم همینطور می باشد زیرا اسید رطوبت و عرق دست و انگشتان می تواند باعث زنگ زدگی چاقوی شما شود . شاید دیده باشید که پس از مدتی از نگهداری چاقو در صورتی که اثر انگشتتان روی آن بوده باشد و شما آن را تمیز نکرده باشید ، وقتی به سراغ چاقو می روید دقیقا شبیه به اثر انگشتتان روی چاقو زنگ زده است. این مساله می تواند حتی روی چاقوهای استنلس استیل مرغوب هم اثر سوء بگذارد.
بهترین روش برای تمیز کردن چاقو ، شتشوی آن با آب و صابون و دست می باشد و پس از آن خشک کردن سریع آن با یک پارچه نرم.
نکته: لکه های زنگ زدگی روی چاقو را می توانید با یک چوب پنبه و محلول سرکه و نمک پاک کنید فقط در هنگام پاک کردن فشار کمی وارد کنید که موجب خش افتادگی روی چاقو نشوید. پس از پاک شدن زنگ زدگی می توانید طبق دستور بالا چاقو را شستشو دهید.
2- روغن کاری: روغن کاری منظم تیغه و همچنین سیستم قفل در چاقوهای تاشو باعث عملکرد بهتر چاقو می گردد و در دراز مدت مانع زنگ زدگی آن می شود.
می توانید از همان روغنی که برای سلاح های گرم و یا لوازم خانگی مانند چرخ خیاطی استفاده می کنید برای روغن کاری استفاده نمایید . فقط به خاطر داشته باشید که روغن برای جلوگیری از زنگ زدگی عالی است اما باعث جذب گرد و خاک و شن و ماسه هم می شود.
بسیار دقت کنید که روغن به هیچ وجه به دسته مالیده نشود زیرا کار با یک چاقو که دسته ای لغزنده دارد مناسب نیست. البته دسته های چوبی و چرمی را می توان چرب کرد اما باید نکاتی را مورد توجه قرار داد. برای دسته های چوبی می توانید از روغن های محافظ مانند روغن کتان استفاده نمایید و برای دسته های چرمی از روغن مینگ و یا محصولی مشابه، اما به هیچ وجه به دسته های پلاستیکی ، فلزی ، استخوانی و دسته هایی که از مواد مصنوعی ساخته شده اند ، روغن نزنید.
3- نگهداری چاقو: چاقو را در محلی خشک نگهداری نمایید و مواظب باشید که در معرض اجسام سخت قرار نگیرد.
در دراز مدت در غلاف چرمی قرار ندهید زیرا مواد شیمیایی که در ساخت و عمل آوری چرم به کار رفته باعث زنگ زدگی آن می شود و ضمنا چرم ، آب و رطوبت محیط را به خود جذب می کند که این نیز در زنگ زدگی چاقو موثر است. بهتر است که در یک پوشش نایلونی و یا پلاستیکی خشک نگهداری شود.
مراقبت از غلاف: همواره غلاف را با روغن مینگ و یا روغن های مشابه چرب کنید تا مانع خشک شدن و ترک خوردن غلاف گردید. دوبار در سال میزان مناسبی است مگر اینکه در محیط بسیار خشکی استفاده شود.
4- تیز کردن:
چه زمانی باید چاقو را تیز کرد؟
هر زمان که احساس کردید عملکرد چاقوی شکاریتان مختل شده زمان تیز کردن آن فرا رسیده. یک روش برای امتحان کردن تیزی چاقو که معمولا رواج دارد این است که با شصت خود روی لبه چاقو می کشند و یا توسط لبه چاقو براده ای از روی ناخن بر می دارند که این روش ها کمی خطر ناک است. بهتر این است که سعی کنید یک تکه کاغذ را با چاقو ببرید، اگر به راحتی و بدون بریده بریده شدن کاغذ این عمل انجام شد چاقوی شما تیز است و در غیر اینصورت نیاز به تیز کردن دارد.
– ابزار های تیز کردن: تیز کننده ها بسیار متنوع و بی شمارند ، بعضی از مواد طبیعی ساخته شدند و بعضی از مواد مصنوعی. اما در اینجا قصد داریم با 3 نوع از آنها آشنا شویم:
1- سنگ آرکانساس.
2- سرامیک.
3- الماس.
1- سنگ آرکانساس: اگر پدر یا پدر بزرگتان را در حال تیز کردن چاقو دیده باشید معمولا از این سنگ برای تیز کردن استفاده می کردند. همانطور که از نام آن پیدا است این نوع تیز کننده از نوعی سنگ ساخته شده و نسل های زیادی است که از آن استفاده می شود و بسیار ارزشمند و کارآمد می باشد . از نظر بسیاری از استفاده کنندگان بهترین تیز کننده به حساب می آید.
این سنگ در سایزها و زبری های مختلفی در بازار موجود می باشد و معمولا شامل دو وجه می باشد که دارای زبری های مختلف است.
2- سرامیک: تیز کننده های سرامیکی هم می تواند به عنوان یک تیز کننده مناسب بکار آید اما توجه داشته باشید که این تیز کننده مناسب چاقویی است که بخشی از مراحل تیز شدن را پشت سر گذاشته و در مراحل نهایی تیز شدن می باشد. در واقع این نوع تیز کننده به درد چاقو های بسیار کند نمی خورد.
تیز کن های سرامیکی معمولا شامل یک پایه اصلی چوبی هستند که دو قطعه سرامیک به آن نصب شده. بسیاری از تیز کن های جیبی سرامیکی هستند به دلیل سبک بودن و راحتی حملشان.
3- الماس: سرعت تیز کنندگی بالا و دوام زیاد از جمله قابلیت های این نوع تیز کننده می باشد. قطعات الماس در بستر و سطح چاقو تیز کن قرار می گیرند. به یاد داشته باشید که روش استفاده از تیزکن های الماسی همانند آرکانساس می باشد.
اگرچه به علت جدید بودن این نوع تیز کن مقداری گران قیمت می باشد اما سرعت زیادی به کاربر می دهد.
– روان کننده ها: در استفاده از الماس و سنگ آرکانساس نیاز به روان کننده می باشد مگر اینکه دستورالعمل سازنده غیر از این باشد.
هر روغن چاقو تیز کن و یا روغن های چند منظوره با کیفیت را می توانید با آرکانساس استفاده نمایید و از آب همراه با کمی صابون هم می توانید برای تیز کن های الماسی استفاده کنید.
این روان کننده ها جهت راحت تر سر خوردن چاقو روی سنگ نمی باشد بلکه برای پاک کردن ذرات بسیار ریز استنلس و سنگ از پشت چاقو می باشد که روند تیز کردن را اصلاح نماید و از ایجاد اختلال در آن جلوگیری نماید.
چگونه چاقو را تیز کنیم؟
اولین و مهمترین گام در تیز کردن چاقو مشخص کردن زاویه درست تیز کردن است. پیدا کردن این زاویه بسیار آسان است اما حفظ کردن این زاویه هنگام تیز کردن بسیار مشکل. فقط با نگاه کردن به لبه چاقو می توانید زاویه درست برای تیز کردن را بدست بیاورید.
شما قرار است دقیقا روی همین زاویه تیز کنید.
وقتی زاویه درست را انتخاب کردید و سنگ را با روان کننده آغشته کردید، سنگ را روی یک سطح صاف و سخت و ثابت قرار دهید. سپس چاقو را در امتداد تیز کن به نحوی که مثلا قرار است لایه ای از سنگ را با لبه تیز چاقو بردارید بکشید. دقت کنید که این عمل فقط در یک جهت انجام می شود و یک حرکت رفت و برگشتی نیست !
بعضی ها عادت دارند که به سمت جلو بکشند و بعضی عادت دارند به سمت عقب بکشند ، این موضوع به خودتان مربوط می شود که در چه حالتی مسلط ترید اما باید در نظر داشته باشید که اگر کشیدن به سمت خودتان راحت تر است باید لبه چاقو به سمت خودتان باشد.
زاویه درست خیلی خیلی مهم است و حفظ این زاویه درست در هنگام تیز کردن مهم تر و سخت تر ! در حفظ این زاویه در هنگام تیز کردن بسیار دقت داشته باشید و هیچگونه حرکتی که باعث خارج شدن از این زاویه باشد به دست هایتان ندهید.
اگر ثابت ماندن در این زاویه برایتان مشکل است با تمرین زیاد روی چاقو های بی ارزش تر این مهارت را بدست آورید . در ضمن یکسری ابزارهای آماده و یا حتی ابتکاری برای ثابت ماندن در این زاویه هنگام تیز کردن موجود می باشد که در آینده با آنها آشنا می شوید.
پس از چند بار حرکت تیز کردن ، چاقو را با یک پارچه تمیز کنید و تیزی آن را امتحان کنید. در صورت تیز شدن مناسب ، چاقو را شستشو داده و خشک کنید و عمل روغن کاری را روی آن انجام دهید.
نکات زیر را در تیز کردن چاقو در نظر داشته باشید.
1- چاقو را از هر دو طرف لبه تیز کنید به غیر از قلاب چاقوهای قلابدار که از یک طرف تیز می شوند.
2- اول از قسمت زبر و پس از مقداری تیز کردن از قسمت نرم سنگ استفاده نمایید.
3- زمانی را که از قسمت نرمتر سنگ استفاده میکنید را به چند مرحله تقسیم کنید. مرحله اول تا آخر به ترتیب فشار را هنگام تیز کردن کمتر و کمتر کنید.
چاقو را می توان تا حدی تیز کرد که به راحتی مانند تیغ ، موهای دستتان را بتراشد، اما برای این کار ظرافت ها و نکاتی وجود دارد که در اینجا نمی توان آموزش داد. در دوره های آموزشی بقا تمامی این مراحل عملا آموزش داده خواهد شد.
موفق باشید.