1)علم کوه
عَلمکوه در منطقه کلاردشت واقع شده است، منطقهای در استان مازندران و ۴۸ کیلومتری شهر چالوس که در فاصله ۱۷۰ کیلومتری تهران قرار گرفته است. مرکز کلاردشت روستای حسنکیف است. کلاردشت؛ دشتی بر فراز کوهها با وسعت تقریبی ۱۵۰۹ کیلومتر مربع، بهشتی بر روی زمین است.
این ناحیه از جنوب به قله تختسلیمان تا حدود گردنه کندوان و از شمال به دریای خزر و شهر عباسآباد، از شرق به چالوس، نوشهر و کجور و از غرب به قزوین و الموت محدود است. مردم آن به گویش گیلکی سخن میگویند. البته عدهای خواجِوندیاند که به زبان کُردی سخن میگویند و در در زمان قاجار و رضا خان به این منطقه تبعید شدهاند.
ویژگیهای بکر و دست نخورده مانند پوشش مخملی زمین، آسمان لاجوردی و کوهستان خشن موجود در این منطقه باعث شده که برخی از نقاط آن خطرآفرین باشد، برای همین اگر تصمیم به حضور و گردشگری در این منطقه دارید توصیه میشود پیش از حضور در کلاردشت و سایر بخشهای آن پیرامون آن مطالعه داشته باشید. همچنین میتوانید با گروههای طبیعتگرد همراه شوید که در این صورت به طور اصولی و حرفهایتری از سفر خود لذت خواهید برد.
دریاچه ولشت (سما)، جنگلهای عباسآباد، چشمه آب سرد رودبارک و امیر چشمه در قسمت انتهایی رودبارک، جنگل ازو، مازیچال و تپه کلار تنها بخشی از نقاط گردشگری کلاردشت محسوب میشوند. برای کوهنوردان نیز در منطقه کلاردشت ۴۵ قله با ارتفاع بیش از ۴۰۰۰ متر قرار دارد که نمونه کمنظیری را به وجود آورده است. علمکوه با ارتفاع ۴۸۴۵ متر بلندترین آنهاست.
اگرچه عَلمکوه پس از دماوند دومین چِکاد مرتفع ایران به شمار میآید، اما این کوه به دلایل متعددی قله محبوب کوهنوردان است. کوهنوردان حرفهای و پیشکسوت این منطقه را به دلیل وجود یخچالها، شکافها و دیوارههای پر شمار «هیمالیای ایران» و برخی نیز «آلپِ ایران» لقب دادهاند. همین ویژگیها موجب شده است که هرنقطه از علم کوه برای کوهنوردان، دیوارهنوردان و سنگنوردان خاطراتی رویایی و هیجانانگیز بسازد. با این شرایط همواره ایستادن بر فراز عَلمکوه و تصمیمگیری برای صعود به قلهای همچون او برای کوهنوردان تازه کار در ابتدا ناممکن یا بسیار جنونانگیز به نظر میرسد، به ویژه اگر چندین روز پیش از اینکه این تصمیم اجرایی شود، خبرهای ناگواری از آن کوهستان بد قِلق مبنی بر سقوط چندین کوهنورد ایرانی و خارجی منتشر شده باشد.
2)دریاچه الیمالات
دریاچه سد الیمالات در ۸ کیلومتری نور در مسیر جاده نور ـ چمستان قرار دارد و فاصله آن از جاده اصلی نور به چمستان حدود ۳ کیلومتر است. دریاچه الیمالات در دل جنگل واقع شده است و به عنوان گردشگاه مورد استفاده قرار میگیرد. این دریاچه بسیار زیباست و در آنجا همه چیز برای چند ساعت تفریح و آرامش مهیاست. الیمالات دارای امکانات رفاهی از جمله مکان نصب چادر، آلاچیق، سوپر مارکت، رستوران و کافی شاپ، امکانات قایقسواری، سوئیت برای اسکان شب و ماهیگیری است و میتوانید اوقات خوشی را در کنار این دریاچه سپری نمایید.
3)جنگل الیمستان
جنگل «الیمستان»، محل رویش گیاه “الیما” است که در اردیبهشت ماه رشد می کند. گفتنی است نام جنگل الیمستان نیز برگرفته از آن می باشد. الیمستان، روستایی توریستی است از توابع بخش مرکزی شهرستان آمل که در کیلومتر ۲۰ جاده هراز از آمل واقع شده است. پوشش گیاهی بینظیر این منطقه همواره گردشگران و علاقهمندان به طبیعتگردی را به خود جذب میکند
4)باداب سورت
باداب سورت چشمهٔ پلکانی تراورتنی است که در روستای اورست، بخش چهاردانگهی شهرستان ساری در استان مازندران قرار دارد. این چشمه، دومین میراث طبیعی ایران است که در سال ۱۳۸۷ توسط سازمان میراث فرهنگی در فهرست آثار ملی ایران ثبت شد و ثبت جهانی باداب سورت پس از پاموککالهی ترکیه، به عنوان دومین چشمهٔ آب شور جهان بوده است. باداب در زبان محلی به معنای آب گاز دار و سورت به معنای عسل است.
5)تالاب میانکاله
تالاب میانکاله بخشی از شبه جزیره میانکاله است و در سمت غربی آشوراده قرار دارد. این تالاب اولین تالاب بین المللی ثبت شده در فهرست تالاب های کنوانسیون رامسر بوده و با بیش از ۱۰۰ هزار هکتار مساحت، یکی از زیستگاه های مهم و با ارزش پرندگان آبی و خشکزی می باشد. زمین های آن مجموعه ای از شنزارهای ساحلی، زمیان های باتلاقی، آبگیرها، مرداب جنگلی با پوشش درختچه های گز، جنگل انارستان، بوته های تمشک و زمین های پست و گره افتاده هستند.تالاب میانکاله از مکان های مناسب برای پرنده نگری است زیرا این منطقه در سراسر سال میزبان جمعیت های کثیری از گونه های مختلف پرندگان می باشد که از این تالاب به جهت برخورداری از شرایط مناسب زیستی، منابع تغذیه ای و آب و هوایی معتدل، جهت زمستان گذرانی و یا تابستان گذرانی و جوجه آوری به آن مهاجرت می نمایند.
کلونی های کنونی اصلی جمعیت فلامینگو، باکلان ها، قوها، پلیکان ها، مرغابی ها، عقاب دریایی دم سفید، اردک سرسفید و کنار آبزی های مهاجر به کشور ایران در این منطقه تالابی زیست می نمایند. ضمن اینکه شبه جزیره میانکاله با برخورداری از امنیت کافی و پوشش های درختچه ای محل زیست دایمی دو گونه ارزشمند و حمایت شده پرندگان بومی شاخص شمال کشور یعنی قرقاول خزری و دراج نیز می باشد که در تمام فصول سال در این منطقه زیست و زادآوری دارند.
6)بزرگترین طاق طبیعی جهان
قلعه اسپهبد خورشید مازندران بهعنوان بزرگترین طاق طبیعی جهان به دلیل عدم تعیین حریم و برداشت بیرویه شن و ماسه در حال تخریب است.
غار – دژ اسپهبد خورشید معروف به تخت جمشید مازندران ، به دلیل برگزاری میدان تیر در این محوطه تاریخی در معرض تهدید استغار – دژ اسپهبد خورشید معروف به تخت جمشید مازندران ، به دلیل برگزاری میدان تیر در این محوطه تاریخی در معرض تهدید است، این در حالی است که بر اساس مصوبه کارگروه گردشگری استان مازندران در ۲۴ آبان سال گذشته میدان تیر واقع در پاییندست غار – دژ اسپهبد خورشید باید به مکان دیگری منتقل میشد.
هزار و ۸۰۰ متری جاده دوآب – خطیر کوه و در دل کوه لامپ کمر، غاری رخ مینمایاند که بهشتی برای غار نشناسان و پژوهشگران تاریخی است تا با کاوشهایشان، لایههای رازگونه تاریخ ایران را بازشناسند. این غار طبیعی و باستانی نیز همانند دیگر آثار تاریخی از گزند حفاران غیرمجاز مصون نمانده و زخمهای ناشی از حفاری بر پیکرهاش هویداست. آسیبهای وارده، زیر حریم درجهیک اثر و محل مسکونی ساکنین دژ بوده است که با غلطک برای احداث میدان تیر پادگان دوآب آن را صاف کردند.
7)دریاچه الندان یا آببندان پله در مازندران
دریاچه الندان یا آببندان پله در نزدیکی روستای ازنی از توابع بخش چهاردانگه شهرستان ساری قرار دارد . روستاي ازني در ۶۵ كيلومتري جنوب شهر ساري و ۲۰ كيلومتري كياسر در دامنه ي كوهي به نام ازني كوه و با مختصات جغرافيايي ،۵۳ درجه و ۲۵ دقيقه و ۲ ثانيه شرقي و ۳۶ درجه و ۱۴ دقيقه و ۱۴ ثانيه شمالي و ارتفاع۱۲۰۰ متري از سطح دريا در جاده ساری ـ سمنان (جاده کیاسر) واقع شده است. وسعت این آب بندان ۱۷ هکتار است که در موقع بارندگی به ۳۰ هکتار افزایش می یابد. در فصل زمستان محل سكونت اردك هاي وحشي است و در سال هاي اخير با رها سازي ماهي در اين درياچه كاربرد هاي آن افزايش پيدا كرده است.
در اطراف دریاچه پله درختچه های ازگیل و ولیک وجود دارد که پذیرای مهمان خود در فصل پاییز است. جالب است بدانيد آب اين دریاچه فقط از طريق نزولات آسماني تامين مي شود و هيچ رود خانه اي به سمت آن جريان ندارد. محل قرارگیری و نوع خاك آن باعث شده است در اثر اندك باراني تمام آب هاي باران و برف به سمت آن جريان پيدا كند و عدم نفوذ پذيري خاك منطقه باعث شده ماندگاري آب را در اين آببندان زياد شود. اطراف آبندان در اوایل بهار محل رویش گل بنفشه، الزی (پیازچه وحشی) و انواع سبزی های معطر و دارویی می باشد. نزدیک ترین راه رسیدن به این آب بندان از طریق روستای ازنی است. جاده تا روستای ازنی آسفالت است و از آنجا تا آب بندان تقریبا فاصله یک و نیم کیلومتری خاکی است.
8)طبیعت زیبای نوشهر
نوشهر یکی از شهرهای استان مازندران ایران است. شهر نوشهر مرکز شهرستان نوشهر در استان مازندران است. جمعیت این شهر بر طبق سرشماری سال ۱۳۹۰، برابر با ۴۳٬۳۷۸ نفر بودهاست .
جاذبه های طبیعی نوشهر:
پارک جنگلی سیسنگان
رودخانه خیرود – ماشلک – گردکل – کورکورسر- وبسیاری رودخانه های کوچک و بزرگ
جنگل سی سنگان
آبشار چلندر
روستاي زيباي حيرت
9)هزار جریب
بخش هزارجریب یکی از دو بخش شهرستان نکا در استان مازندران ایران است. این بخش دارای دو دهستان است : دهستان زارمرود و دهستان استخر پشت
10)نور
«نور» یکی از پر رفتوآمدترین شهرهای شمال کشور است و در طول سال میزبان گردشگران زیادی از داخل و خارج کشور است. جنگل نور، جنگلهای چمستان، پارک ملی رویان، ساحل وسیع دریای خزر و آثار باستانی مختلف، از جمله دیدنیهای نور و حوالی آن در مرکز و غرب استان مازندران است.