Dezzak (Tāppo No.2): نام فارسی غار بصورت لاتین
معنی نام (وجه تسمیه): بدلیل وجود کوهی به نام تاپو که غار بر روی آن واقع شده است
32˚ 03': (N) عرض جغرافیایی دهانه غار
51˚ 01': (E) طول جغرافیایی دهانه غار
تعداد دهانه غار: 1 دهانه
نشانی محل غار: ابتدا از شهرکرد باید به فاصله 33 کیلومتر به دزک رسید و سپس از کنار قلعه دزک مسیر باغ شرکت و سد خاکی دزک را سوال نمود و از کنار یک سنگ بزرگ و ستون مانند که سنگ لنگه ای نامیده میشود گذشت و بروی کوه تاپو قرار گرفت و مسیر را به سمت شمال پیمود تا حدود 1000 متر تا به کنار چاه غار رسید.
عمق غار: 165 متر
توضیحاتی درباره نوع غار: این چاه غار به صورت طبیعی بوده و از نوع نفوذ آب به سنگ کنگلومرا تشکیل شده است و رطوبت آن بسیار کم می باشد
شرحی از پیمایش و ابزار مورد نیاز: پیمودن پیاده راه های طولانی فقط با قدمهای کوچک امکان پذیر است و همین واحد های کوچک هستند که فرد را قادر می سازند تا بلند ترین کوه ها و دورترین مسافت ها را بپیماید با معرفی افراد محلی با خبر شديم در نزديكی روستای دزكی غاری وجود دارد و تصميم گرفتيم برای ارضا كردن حس كنجكاويمان سری به آن منطقه بزنيم. مسیرشناسی غار : این غار از نوع چاهی و دیوارهای که در خطالراس کوه تاپو كه از جنس كنگلومرا و در فاصله حدوداً 3 کیلومتری جنوب شرقی روستای دزک واقع است.
راه ورودی آن یک شکاف به طول 6 متر و عرض حداكثر 70 سانتیمتر با دو سنگ بزرگ كه در دهانه آن قرار دارند که یکی از آنها جهت برپايی کارگاه مناسب میباشد. اين شكاف در امتداد خطالراس و حدوداً شمالی جنوبی است. سوار شدن بر کارگاه مشکل است و جای ديگری برای زدن كارگاه مناسب در نزديكی دهانه غار وجود ندارد. فرود اولیه حدوداً 44 متر در فضای معلق میباشد انتهای مسیر از سنگهای یکپارچه و احتمال ریزش سنگ در ابتدای مسير به دليل نوع سنگ میباشد. بعد از اتمام فرود در امتداد سراشيبی كوتاهی با شیب حدوداً 30 درجه و طول حدوداً 10 متر كه به طرف دهانه چاه ديگری میرود به حركت خود ادامه داديم. جای مناسبی برای کارگاه زدن وجود ندارد ولی میتوان از شكافهای نزديك دهانه چاه براي كارگاه استفاده كرد. 10 متر اول ابتدای فرود بعدی به دلیل باریک بودن مسیر مشکل میباشد بعد از آن وارد فضای معلق میشويم و تا پایین امتداد پیدا میکند طول فرود دوم حدوداً 36 متر میباشد.
پس از آن به يك سنگ بزرگ به ارتفاع 2 متر و محيط 11 متر میرسيم كه محل مناسبی برای کارگاه چاه سوم میباشد و در محوطهای به ابعاد 5 در 3 که تقریباً منطقه امنی محسوب میشود ولی در هنگام فرود احتمال ريزش سنگ از ابتدای مسير وجود دارد دیوارههای اینجا پوشیده از چکیدهها و چکندهها است که زیبایی خاصی را به اینجا دادهاند. گروه آماده فرود به چاه سوم میشوند، طول چاه سوم حدوداً 28 متر در فضای معلق میباشد چکیدهها و چکندههای فراوانی به چشم میخورد. در قسمتی که فرود تمام میشود محوطهای به ابعاد 3 در 7 وجود دارد در كنار طناب فرود دهلیزی قرار دارد که کف آن گل است. پس از حدود 12 متر دهلیز باريك شده و به سمت چاه بعدی با شيب كمی از شكاف باريكی كه به زحمت میتوان از آن عبور كرد (بصورت سینه خیز باید عبور کرد). بعد از حدود 4 متر در امتداد سراشيبی به دهانه چاه بعدی میرسیم با دو مدخل ورودی که یک پل گلی طبیعی این دو مدخل را به هم متصل نموده است
1- آشنایی کامل به تکنیکهای غارنوردی وآشنایی کامل به وسایل و ابزار (کلوگر، استاپ، یومار، طناب استاتیک و... ) و همچنین داشتن آمادگی جسمی و روحی از ملزومات این برنامه میباشد.
2- دمای غار حدود 6 تا 8 درجه سانتیگراد میباشد که لباس اضافی و گرم با توجه به گلآلود بودن کف غار الزامی است کمبود اکسیژن هم احساس نمیشود. 3- مجموع استفاده از طناب حدوداً 130 متر بود. کمیته فنی گروه پیامزردکوه شهرکرد مصمم است در آینده نزدیک اکتشاف از این چاه را ادامه دهد و به لطف خدا گوشهای از زیبايیهای نهفته در دل طبیعت و رشته کوه زاگرس را به همه همنوردان کشور عزیزمان نشان دهد.
جانداران داخل غار: کبوتر و کلاغ در دهلیز های غار دیده میشود
اطلاعات، داستانها و افسانه های اهالی در مورد غار: دهانه غار توسط اهالی محلی دیده شده بود اما به دلیل صعب العبور بودن اولین شناسایی ها توسط گروه پیام زردکوه و طی سه روز شناسایی گردید
کشفیات درون غار (اشیاء یا ابزار تاریخی، استخوان انسان یا جانور، ...): لاشه پرندگان
منبع: سایت غارهای ایران